Jøran Tone Gjerde

Hvem er jeg, odelsjenta som vokste opp på denne gården?

Jeg er i dag Prosessleder - Barnekunstformidler - Kreativ inspirator - Kursdesigner - Psykodramaleder.

Jeg er en skapende, omsorgsfull og leken person. Jeg er et sosialt menneske som setter stor pris på familie og venner, men jeg trives også godt i eget selskap. Når det er ro rundt meg får jeg best kontakt med den jeg egentlig er og den kreative kjernen. Balanse mellom inntrykk og uttrykk er essensiell.

Det har ikke alltid vært slik, livet er en spennende reise og læring skjer hele tiden.

Før trodde jeg at jeg måtte drive med landbruk fordi jeg var odelsjente. Nå vet jeg hvor viktig det er at vi jobber med det vi virkelig har lyst til og er gode på. Mitt engasjement har gått i andre retninger enn landbruk, jeg har skapt kunst og kultur opplevelser på gården – store sanseutstillinger for «Barn i alle aldre». Dette var et magisk eventyr der 20 000 besøkende var innom gården i løpet av 4 år. Jeg har jobbet med barn og elever i barnehage og skole, jobbet med barn med store sammensatte vansker, ledet kunstprosjekt og holdt på med personalutvikling på ulike arenaer.

På denne reisen har jeg oppdaget hvor viktig kreativiteten og leken er. Hvor viktig det er at mennesker har kontakt med sin spontanitet for å kunne tenke nytt og finne løsninger.

Jeg har selv erfaringer som både leder og arbeidstaker, dette tar jeg med meg inn i mine nye prosjekt. Alle trenger å bli sett og alle trenger å bli anerkjent. Vi har ulike roller som skal fylles, alle roller er viktig for fellesskapet og god ledelse er nødvendig for å sy alt sammen.

Jeg har en utdanning som agronom, førskolelærer, spesialpedagog, lærerutdanning og jeg har tatt en privat psykodramalederutdanning med påfyll av prosessledelse. Denne utdanningsrekken er etablert i tråd med mine egne erfaringer og interesser.

Alt henger nå sammen og kommer til uttrykk gjennom «Sanselåven i ny drakt».

Jeg er overbevist om at kropp og sjel henger sammen. Jeg har selv kjent på kroppen hva som skjer når den ikke er i balanse. Jeg ønsker nå å bidra slik at mennesker kan få blomstre, det skal blåses liv i de kreative, skapende, frie menneskene vi alle egentlig er. Nå kom kjerneverdiene i bedriften frem:

Struktur – Balanse – Kreativitet. Disse har jeg med meg i alt jeg gjør nå.

Jøran Tone Gjerde, daglig leder i Sanselåven AS.
Foto: Nina Djærff ©

Gårdens historie

Beliggenhet

Sanselåven ligger på Gården Søndre Vålen – på grensen mellom Hokksund og Vestfossen i Øvre Eiker Kommune. Søndre Vålen gård lå inntil 1905 sammen med to andre Vålengårder. På denne tiden ble det forlangt skifte, og denne gården måtte flytte ut på et åpent jorde ca. 200 meter fra bygdeveien.

Hvordan gården ble til

Min bestefar, Carl Jerde, som kom fra Sogndal i Sogn og Fjordane, hadde vært 25 år i Amerika. I 1930 kom han til Østlandet / Øvre Eiker, og kjøpte gården av Johan Bogen. Johan Bogen hadde da bygd opp alle husene unntatt den gamle låven, som kom fra den opprinnelige gården. Carl Jerde drev med melkeproduksjon og griser på den tiden. I 1957 overtok min pappa og mamma, Kjell og Kjellaug Gjerde gården. Mine foreldre bygde på fjøset og moderniserte låven og de drev med melkeproduksjon og kvigeoppdrett med ca 50 dyr. De hadde også noen griser. I tillegg forpaktet de en del jord til kornproduksjon.

Låven på gården

I 1999 brant låven! Det var dramatisk og en uhyggelig opplevelse. Det var heldigvis ingen dyr inne på dette tidspunktet. Melkekvoten var solgt, og ungdyrene var på skogen. Låven ble bygd opp på ny, en moderne driftsbygning med et gammelt tradisjonelt ytre. Første etasje ble bygget isolert og i betong, og andre etasje som et åpent utstillings- /lagerrom. Da var mulighetene uendelige, og etter en reise til Danmark, hvor jeg opplevde min første sanseutstilling, var idèen sådd: Dette måtte til Norge, til Vestfossen og Sanselåven ble etter mye arbeid og hjelp fra mange, etablert som et visningsrom for kunst og kultur for «Barn i alle aldre».

Sanselåven

I juli 2010 åpnet jeg denne “nye” låven sammen med Rita Skjønberg Hansen, og her ville vi legge til rette for at alle, små og store, skulle få kontakt med sin spontanitet og kreativitet i møte med kunsten. Den første sanseutstillingen «Langt ute i skogen», ble en stor suksess, ca 7- 8000 besøkende var innom denne sommeren. Det var barn, ungdom, voksne, eldre, funksjonsfriske, funksjonssvake, håndverkere, akademikere og ikke minst nysgjerrige bønder. Et magisk eventyr var virkelig.

Et spent publikum som venter på å få oppleve en av Sanseutstillingene på låven.

Vår visjon

Frie mennesker som spiller på hele sitt repertoar - vekst skapes når vi er i balanse!

Verdier

Balanse

I mellomrommet mellom Kreativitet og Struktur finner du Balanse. Det handler om å ha en god plan, men være nok til stede i deg selv slik at du kan gjøre de spontane forandringene som er nødvendig for å levere et bra produkt.

Kreativitet og spontanitet

I den kreative kjernen har vi tilgang til hele vårt repertoar, vi er frie og kan velge det som passer i enhver situasjon. Vi kan tenke nytt og skape nye muligheter. Spontaniteten hjelper oss å komme i kontakt med den kreative kjernen.

Struktur

Struktur er nødvendig for å sette ideer inn i en ramme, og for å kunne jobbe systematisk med framgang. Struktur samler alle trådene slik at vi når målet vi har satt oss.

Les mer om hvordan vi jobber her: